PKN
Protestantse Gemeente Lexmond
 
Levensparels Levensparels

Voor het komende seizoen hebben we als jaarthema “levensparels” gekozen. Dit jaarthema is gebaseerd op een armband van verschillende kralen die ontwikkeld is door een bisschop van de Lutherse kerk uit Zweden, Martin Lönnebo. Na zijn pensioen is deze bisschop op een rondreis door Griekenland door een storm een paar dagen gedwongen op een Grieks eiland verbleven (je zou bijna aan de reizen van Paulus denken). Op dat eiland bedacht hij de levensparels die als hulpmiddel kunnen dienen voor gebed en overdenking.

Veel religieuze tradities kennen dit soort hulpmiddelen bij gebed. Iemand die Moslim is, bidt met een tasbih. Iemand  die Rooms-Katholiek is, bidt met een rozenkrans, maar ook in de Oosters-Orthodoxe traditie kent men een gebedssnoer.

De levensparels van Lönnebo verschillen in zoverre van de andere gebedssnoeren dat er veel verschillende parels in de armband verwerkt zijn. Tien verschillende parels met tien verschillende betekenissen (God, ik, doop, stilte, woestijn, oase, liefde, mysterie, dood en opstanding). Deze tien parels zijn niet willekeurig gekozen. Ze weerspiegelen kernbegrippen uit ons leven en ons geloof.

De levensparels beginnen met God. Logisch natuurlijk, omdat God aan het begin van ons leven staat. Maar wijzelf zijn ook een persoon naast en soms tegenover God. Vandaar dat de het “ik” ook een eigen parel krijgt. Niet zo groot als de Godsparel, maar wel belangrijk om je bewust van te zijn. De stilteparels zijn tussen de andere parels in geregen omdat stilte noodzakelijk is om ruimte te maken voor de Ander. Niet voor niets beginnen we elke kerkdienst met stilte! De doopparel weerspiegelt Gods belofte voor het leven (een grote witte parel, net als de opstandingsparel). Ons leven wordt gekenmerkt door moeilijke momenten (de woestijnparel) en mooie momenten (de oaseparel). Er zijn twee liefdesparels, omdat je liefde altijd deelt. Eén parel voor de liefde die je geeft of wilt geven en één parel voor de liefde die je ontvangt. Drie mysterieparels volgen de liefdesparels op. Deze parels verwijzen naar het geheim van het leven, maar ook naar het geheim van God zelf (die drie-in-één genoemd wordt). Tot slot de zwarte parel die staat voor onze eindigheid en de witte opstandingsparel (die teruggrijpt op de doopparel). Dat wat toen beloofd werd, zal werkelijkheid worden. En zo kom je, de armband volgend, weer uit bij God.

(Martin Lönnebo heeft een boek geschreven waarin de betekenis van de levensparels verder wordt uitgewerkt. Daarnaast is het de moeite waard om eens op internet te zoeken naar de levensparels)

De thema’s die worden aangereikt door de parels zullen het komend jaar centraal staan. Zo hopen we ons geloof en onze gemeenschap te verdiepen. Soms zullen we direct gebruik maken van de parels en de armband (bijvoorbeeld bij jongerenwerk of in themadiensten). Andere keren staan we vooral stil bij een thema dat wordt aangereikt door de armband.

Het nieuwe jaarthema belooft een impuls te geven aan onze geloofs- en gemeenschapsbeleving en daagt ons uit te zoeken naar verdieping!

terug
 
 

Mw. J.B. van den Berg-Kersbergen, Hoogblokland
datum en tijdstip 25-02-2024 om 10:00
meer details

Leerdienst Ga mee, ds. C. van der Kooi, Driebergen
datum en tijdstip 25-02-2024 om 18:30
meer details

ds. S. de Vries, Utrecht
datum en tijdstip 03-03-2024 om 10:00
meer details

Leerdienst Ga mee, Ds. S. Janse, Ameide
datum en tijdstip 03-03-2024 om 18:30
meer details

 
Opmerkingen over deze website?
webmasterluxmundi@gmail.com
 
AVG & foto's
Met ingang van mei 2018 zal het foto-album niet meer worden geactualiseerd. Volg ons op Facebook om onze meest recente foto's te bekijken.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.