PKN
Protestantse Gemeente Lexmond
 
Dekoor - Close Harmony in Top2000-kerkdienst in Lux Mundi!

DeKoor - Close Harmony met Lisa de Bruijn
Dekoor - Close Harmony in Top2000-kerkdienst in Lux Mundi!

Dekoor bestaat uit dertig jonge Utrechtse muzikanten met een gedeelde passie: close harmony. Samen bundelen ze hun talenten om een unieke sound ten tonele te brengen. Van ingetogen popballads tot swingende jazz en van bezielende gospel tot klassieke uitstapjes; Dekoor deinst nergens voor terug en gaat voorbij de gebaande paden van de korenwereld. En komende zondag om 19.30 uur dus in de Top2000-kerkdienst van Lux Mundi.

Dekoor laat zich dus niet tegenhouden en probeert overal een passende performance neer te zetten. Zo trad het koor op met een eigen show in meer dan 25 Nederlandse theaters en stond de groep twee keer op Sziget Festival in Hongarije. Ook voor samenwerkingen staat Dekoor altijd open; Dekoor stond met DI-RECT in de AFAS Live, met Damien Rice in Carré, met Wouter Hamel in TivoliVredenburg en met The Rolling Stones op de grootste podia van Pinkpop en Rock Werchter. Dekoor staat altijd open voor kleinere optredens op feesten, diners, congressen, bruiloften en in Lux Mundi!

Top2000-kerkdiensten

Door het hele land vinden er Top2000-kerkdiensten plaats: van Groningen tot Zeeland en van Brabant tot Friesland worden nummers uit de Top2000 ten gehore gebracht. In 2013 vond de eerste Top2000-kerkdienst plaats in Nederland. In 2014 vond de eerste Top2000-kerkdienst in Lexmond plaats. Top2000-kerkdienst is een idee van Dominee Fred Omvlee. Met ondersteuning vanuit de PKN, is Stichting Top2000-kerkdienst opgericht. Met het organiseren van Top2000-kerkdiensten probeert de stichting om velen enthousiast te maken en te zorgen voor aanloop naar de kerk.

Bekend gezicht

Maar eerst terug naar Dekoor. Eén van de dertig koorleden is een bekend Lexmonds gezicht. Lisa de Bruijn. Lisa’s passie voor muziek en zingen is jaren geleden ontstaan. Ze kocht een keyboard en leerde zichzelf akoorden spelen. Op de middelbare school kreeg ze het vak muziek. Dit sprak haar zo aan, dat zij het als eindexamenvak koos. In de bovenbouw deed zij vier keer mee aan de koorweek aan het conservatorium waar zij ontdekte dat zingen in een koor geweldig is! In zingen kan zij haar gevoel kwijt. Tegelijkertijd is de uitdaging om beter te worden een grote stimulans. Om te horen wat stemmen samen kunnen geeft haar ontzettend veel energie. Weinig dingen vindt zij zo leuk als het zingen in een hechte vriendengroep als Dekoor.

Toen Lisa in Utrecht ging studeren wilde zij graag zingen in een koor. Tijdens de UIT-week stond Dekoor op de cultuurmarkt in Utrecht. Uit enthousiasme schreef Lisa zich in direct in voor de audities. Blij verrast werd zij toegelaten tot Dekoor en zingt zij nu al weer enige tijd onder leiding van dirigent Christoph Mac-Carty en regisseur Marijke Hessels.

Performance

Dirigent Christoph haalt met zijn onuitputtelijke enthousiasme muzikaal het maximale in Dekoor naar boven. Daarnaast werkt hij als jazzmuzikant, jureert hij korenfestivals en produceert hij theaterproducties. Regisseur Marijke is verantwoordelijk voor de stage presence. Dankzij haar sluit de uitvoering op de planken perfect aan bij de muziek die Dekoor zingt. Zo zet Lisa met Dekoor een optreden neer waarin muzikale passie en een knallende theaterperformance perfect samenkomen.
Dekoor zingt vaak a capella of met Christoph achter de piano, maar voor de grotere optredens wordt het koor ondersteund door een jazz combo. Christophs pianobegeleiding wordt dan versterkt met Patrick Onderweegs op drums en Uli Wentzlaff-Eggebert op de bas.

Kippenvel

De Top2000-kerkdienst is een bijzonder concept waarin tal van popgenres hun plek kunnen krijgen. Draai, speel, zing of luister in een kerkdienst dát nummer waar jij kippenvel van krijgt en je creëert ruimte om facetten leven, liefde of geloven een plek te geven. Het nummer waarvan je denkt: ’Dit moet op mijn begrafenis klinken!’. Het nummer dat jou dichter bij God brengt. Maar ook; zing van de liefde, luister naar klanken van troost en hoor de tonen van pijn. De muziekkeuze in een Top2000-kerkdienst is oneindig. Want al noemen we het Top2000, alle populaire muziek vanaf 1950 (en misschien zelfs wel van daarvóór) mag natuurlijk meedoen. Want de inspiratie die in popmuziek zit, mag in deze kerkdienst klinken. Want ja: God is a DJ!

Keuze te over

Ieder seizoen wordt er een RepCo(Repertoire Commissie) gevormd uit de leden van Dekoor. Samen met dirigent Christoph gaat deze commissie op zoek naar nummers passend bij Dekoor. Binnen de genres jazz, pop, gospel, wereldmuziek en klassiek worden prachtige melodieën, bijzondere samenklanken en uitdagende partijen gevonden. Bij de introductie van een nieuw nummer wordt binnen Dekoor de betekenis en de intentie van het lied besproken. In het nummer proberen we dit terug te laten komen door passend te variëren in klankleur, volume en intonatie. ‘To the water’ van Matt Simons is een nummer dat Dekoor keer op keer raakt. De ontroerende tekst en het prachtige arrangement maakt ieder optreden tot een betoverend en emotioneel moment. Als je Lisa vraagt naar haar favoriete Top2000-popsong dan noemt ze Tom Misch (ft. Poppy Ajudha) met ‘Disco yes’. Een funky en relaxt nummer. Het zingt van liefde die de tijd en de getijden kan doorstaan.

Rode draad

Kijkend naar Lisa, Dekoor en de Top2000-kerkdienst ontdek ik één rode draad: Het draait om overtuiging en om passie. Ook iets van die passie en overtuiging willen proeven, óf raken aan je eigen overtuiging en passie? Je bent van harte welkom in de Top2000-kerkdienst in Lux Mundi op 15 december 2019 om 19.30 uur.

Wilco van Snippenberg

 
terug
 
 
Opmerkingen over deze website?
webmasterluxmundi@gmail.com
 
AVG & foto's
Met ingang van mei 2018 zal het foto-album niet meer worden geactualiseerd. Volg ons op Facebook om onze meest recente foto's te bekijken.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.