PKN
Protestantse Gemeente Lexmond
 
2020 Een prominentere rol voor de piano 2020 Een prominentere rol voor de piano
Met de uitbraak van het coronavirus is de kerk genoodzaakt anders om te gaan met vieren, zingen en musiceren. Zolang samenzang niet tot de mogelijkheden behoort wordt de zang in de dienst vormgegeven door middel van een vierhoofdige cantorij. Uit een groep van circa 20 zangers wordt de cantorij wekelijks samengesteld. In april werd al snel duidelijk dat het begeleiden van de cantorij vanaf piano de voorkeur heeft boven het orgel. Uiteraard worden de orgelklanken onverminderd gewaardeerd, echter mengen de vier stemmen van de cantorij beter met piano. De begeleiding van de cantorij vanaf de vleugel heeft voordelen als de klank en het contact met de zangers. Wellicht dat er in de toekomst ook een combinatie van orgel- en pianospel gemaakt kan worden.

De vleugel is een Kawai-babyvleugel uit 2008. Roel de With kwam deze op het spoor en trof dit prachtexemplaar in een tot woning omgebouwde school in Nes aan de Amstel. Een babyvleugel is een kleine vleugel met een lengte van ongeveer 1.40 tot 1.60 m. Deze lengte wordt gemeten langs de linkerkant van de vleugel. Natuurlijk is een vleugel een prachtig interieurstuk, maar daarnaast heeft een vleugel een meer geavanceerd mechaniek ten opzichte van een piano. Al met al biedt een vleugel meer dynamische mogelijkheden.
 
Koichi Kawai startte als pianobouwer in 1927 met veel visie voor vernieuwingen. O.a. door de toepassing van een combinatie van traditionele handmatige technieken en moderne technologie. Na de plotselinge dood van Koichi Kawai in 1955 ontwikkelde zijn zoon Shigeru Kawai het bedrijf verder o.a. door de oprichting van nieuwe fabrieken en het stimuleren van onderwijs voor pianotechnici en het muziekonderwijs. In 1989 nam Shigeru’s zoon Hirotaka Kawai de leiding over. Het bedrijf bloeit en groeit nog steeds volop en heeft een wereldwijd dealernetwerk.


 
terug
 
 
Opmerkingen over deze website?
webmasterluxmundi@gmail.com
 
AVG & foto's
Met ingang van mei 2018 zal het foto-album niet meer worden geactualiseerd. Volg ons op Facebook om onze meest recente foto's te bekijken.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.