PKN
Protestantse Gemeente Lexmond
 
SchuldHulpMaatje in Lexmond

SchuldHulpMaatje in Lexmond
Vrijwilligers op de bres voor mensen met schulden
 
SchuldHulpMaatje is geboren uit nood. Een aantal jaar geleden ging het project van start op initiatief van de gezamenlijke kerken in Nederland. Het is hun antwoord op de toenemende schuldenproblematiek, waarmee zij worden geconfronteerd. Een eenmalige gift is niet de oplossing voor structurele financiële problemen. Ondersteuning van een goed opgeleid maatje is dat wel. Bovendien heeft een maatje ook tijd om naar iemands persoonlijke verhaal te luisteren. Een geweldige opluchting wanneer je tot over de oren in de problemen zit. Want schulden staan zelden op zichzelf en geven bovendien een enorme stress. 

Dankzij een startsubsidie van de overheid kon het project in de zomer van 2010 van start gaan. Na twee jaar zijn de SchuldHulpMaatjes al in ruim 40 plaatsen in Nederland actief. Het Landelijk Servicepunt in Leiden ondersteunt de lokale projecten en werkt aan verdere uitbreiding. Ook in de gemeente Zederik is SchuldHulpMaatje actief. In Lexmond ondersteunen zowel de hervormde diaconie als de diaconie van onze protestantse gemeente het initiatief.

Wat zijn SchuldHulpMaatjes?
SchuldHulpMaatjes zijn goed getrainde vrijwilligers die langszij komen bij mensen met financiële problemen. Zij zijn opgeleid door professionele schuldhulpverleners en coaches. Hun training richt zich op kennis rondom schuldsanering, sociale vaardigheden en budgettering. Het liefst komen de maatjes te hulp voordat mensen echt in de schulden belanden. Zij helpen om de financiële situatie in kaart te brengen en helpen met het maken van haalbare budgetten. Daarnaast zijn zij behulpzaam bij het aanvragen van mogelijke regelingen en bij het leggen van contacten met de verschillende instanties. Wanneer iemand schulden heeft, komen zij te hulp om schuldsanering aan te vragen. En tijdens dat hele traject blijven zij langszij voor praktische en morele steun. Een belangrijk onderdeel van hun taak is om hun hulpvragers te leren hoe zij in de toekomst hun budget op orde kunnen houden. De tussenkomst van een bekwaam en meelevend maatje maakt dat mensen weer hoop krijgen op een schuldenvrije toekomst. Voor veel van hen is hij of zij als een rots in de branding.
 
Hoe werkt het?
Iemand die beseft hulp nodig te hebben met de financiële huishouding kan zich aanmelden op de website www.uitdeschulden.nu en wordt vervolgens gekoppeld aan de lokaal coördinator in de woonplaats. De lokaal coördinator neemt een intake gesprek af met de hulpvrager en zorgt vervolgens voor een koppeling met een geschikt maatje. Zonodig kan een maatje enkele jaren met iemand meelopen. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje onderhouden goede contacten met de lokale Sociale Dienst, maatschappelijk werk, bureaus voor schuldhulpverlening en andere instanties in de woonplaats.
 
Professioneel
SchuldHulpMaatje draagt een Benelux keurmerk. Dat betekent dat er veel zorg wordt besteed aan de kwaliteit van de actieve maatjes. Naast de driedaagse training volgen zij ieder jaar een bijscholing dag en ontvangen zij begeleiding van hun coördinator. Jaarlijks wordt beoordeeld of het certificaat van de maatjes verlengd kan worden, als blijk van hun kwaliteit en betrouwbaarheid.
 
Samen ben je sterk
SchuldHulpMaatje is een initiatief van Kerk in Actie, het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad (LKDB), de Evangelische Alliantie, SKIN-Migrantenkerken, de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB), de Vincentius Vereniging Nederland en drie christelijke Stichtingen voor schuld en preventie en financieel advies: Modus Vivendi, De Budgetteer en Crown Financial Ministries.
 
SchuldHulpMaatje en Lux Mundi
Mocht je meer informatie willen hebben over het werk van SchuldHulpMaatje, dan is er veel te vinden op internet (www.schulpdhulpmaatje.nl). Als je hulp nodig hebt kan je je aanmelden via www.uitdeschulden.nu. Je kunt voor wat meer informatie ook terecht bij de diaconie van Lux Mundi. Miranda Maatkamp (0347-341187) is contactpersoon.
terug
 
 
Opmerkingen over deze website?
webmasterluxmundi@gmail.com
 
AVG & foto's
Met ingang van mei 2018 zal het foto-album niet meer worden geactualiseerd. Volg ons op Facebook om onze meest recente foto's te bekijken.
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.